Isiász vagy piriformis szindróma: mi a különbség?

Sokan végeznek napjainkban ülő munkát. Annak ellenére, hogy nem fizikai munkának számítanak az ilyen munkakörök, mégis rejtenek magukban mozgásszervi problémákat. Az ülő munka egyik kellemetlen betegsége lehet az isiász, melyet gyakran kevernek össze a piriformis szindrómával. Nézzük most meg, hogy az isiász vagy piriformis szindróma között mi a különbség.

Mi az isiász?

Lehet sokan nem a pontos nevén ismerik ezt a betegséget, de ha azt mondjuk ülőidegzsába, vagy ülőideg gyulladás, egész biztos mindenki hallott már róla. Az isiász tünetei többek között a derék és a derék alatt lévő végtagok területén jelentkeznek. Jellemzője az éles fájdalom, a zsibbadás, és a lábakban megjelenő érzékvesztés. Az, hogy mennyire komolyak a tünetek attól is függ, hogy mennyire csípődött be az ideg. Az isiász mögött azonban húzódhatnak egyéb korképek is, úgy mint például a gerincsérv vagy a gerinckopás.

Mi az a piriformis szindróma?

Annak ellenére, hogy az isiász tünetei is deréktól lefelé jellemzőek, van különbség az isiász és a piriformis szindróma között. A piriformis szindróma olyan betegség, melynek során a fenékben lévő piriformis izom görcsöl be, és ez ingerli az ülőideget. Ennek a tünete is lehet a fájdalom mellett a zsibbadás, ám rá már az is jellemző, hogy bizsergést tapasztalunk a lábfejben. Tünetei még a piriformis szindrómának, hogy lépcsőzés során erősebb lesz a fájdalom, és az is, hogy csökkeni fog a csípőízület mozgástartománya.

Isiász vagy piriformis szindróma: mi a különbség?

Annak ellenére, hogy a tünetek nagyon hasonlóak szoktak lenni, és éppen ezért nehéz is az isiász és a piriformis szindróma között elsőre különbséget tenni, azért mégis csak lehet. Általában ezt a különbséget a kiváltó okban lehet keresni. Legyen szó bármelyik problémáról, érdemes tudni, van megoldás a problémára! Ezért is fontos tisztában lenni az isiász tüneteivel és kezelési lehetőségeivel. A gyógytorna hatékony és célzott kezelést fog nyújtani.

Hogyan zajlik az isiász gyógytornája?

Erre nagyon jó és részletes választ lehet kapni a fenti linken! A Gyógytornászom oldalán sok információt be lehet gyűjteni az isiászról és a kezelési lehetőségekről. Ebben a rendelőben nagy hangsúlyt fektetnek a hozzájuk érkező páciensek alapos állapotfelmérésére, melynek eredményei alapján majd ki tudják választani a megfelelő gyógytornát. A terápia célja az, hogy a gyógyító mozdulatoknak köszönhetően felszabaduljon az elnyomott ideg, és helyreállítsák a sérült szövetek funkcióit. Abban az esetben, ha a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak, nem ér véget a kezelés, hiszen a gyógytorna ilyenkor segíthet még a megerősödésben és a megelőzésben is. Panaszok esetén tehát egyértelműen célszerű lesz minél előbb szakemberhez fordulni!