autó mellett

Az ABS rendszer és az ABS kocka szerepe az autózásban

Manapság már széles körben ismert, hogy az ABS (blokkolásgátló fékrendszer) elengedhetetlen része a modern autóknak. Az ABS előnyei közé tartozik a rövidebb fékút és a jobb irányíthatóság fékezés közben, valamint az, hogy különböző útviszonyok esetén is megőrzi az autó stabilitását. Az ABS rendszer működésének ismerete nem feltétlenül elengedhetetlen a vezetők számára, viszont fontos tudni, hogy az ABS rendszer bevezetése egy jellemző meghibásodási lehetőséget is magában hordoz. Jelen cikkünk az ABS rendszer egyik alkatrészére, az ABS hidraulika tömbre, más néven ABS kockára koncentrál.

Mi az ABS Kocka?

Az ABS kocka a rendszer egyik alapvető eleme, amely a blokkolásgátló nyomásszabályozó modulként működik. Normál körülmények között a fékfolyadék zavartalanul átáramlik rajta, de amikor a fékezés során valamelyik kerék blokkolni kezd, a szenzorok jelet küldenek a tömbnek, amely egy mágneses szelepen keresztül áttereli a fékfolyadékot egy tartályba, ezzel csökkentve a nyomást a megfelelő fékkörben. Mindez századmásodpercek alatt zajlik, és a fékpedál pulzálásában érzékelhető a szelepek szakaszos aktiválódása.

ABS kocka hibajelei

Az ABS kocka meghibásodása nem mindig okoz hibakódot az autó diagnosztikai rendszerében, és lehet, hogy az ABS lámpa sem gyullad ki a műszerfalon. Azonban vannak jelek, mint például a fékhatás késedelme, vagy a fékpedál szokatlanul mélyre történő lenyomásakor a fékhatás késői érzékelése. A túl gyakori fékfolyadék-csere szükségessége is jelezheti az ABS kocka meghibásodását, ami a fékfolyadék szivárgásától lehet. A legsúlyosabb esetben a vészfékezés során vagy akár egy fekvőrendőrön való áthaladáskor is jelentkezhet a hiba, ekkor a fékpedál hirtelen beeshet.

Az ABS kocka meghibásodásának okai

Az ABS meghibásodása gyakran az elmulasztott, kétévente esedékes fékfolyadék-cserének tulajdonítható. A fékrendszerben felhalmozódó szennyeződések és a levegő nedvességtartalma idővel károsíthatja az ABS finom mechanikáját, beleértve a rozsdásodást, a kopást és a fékfolyadék elszennyeződését.

ABS kocka javítás vagy csere

Az új ABS kockának az ára magas lehet, a gyakran meghibásodó Suzuki típusoknál, mint a Swift, SX4, és Ignis, ahol az ár elérheti a 280 ezer forintot is. Ezzel szemben a felújított vagy javított ABS kockák sokkal kedvezőbb áron, 40-50 ezer forint között érhetők el, 3-5 év garanciával. Tekintettel arra, hogy ezek a járművek piaci értéke jellemzően 1 millió forint alatt van, az új alkatrész beszerelése gazdaságilag nem indokolt, így a felújított ABS kockák jelentik a megoldást. További információt a rewopro.hu oldalon találunk.